Bescherm uw ogen tegen de zon

Waarschijnlijk gebruikt u al zonnebrandcrème om uw huid te beschermen tegen de schadelijke UV-straling van de zon. Maar ook uw ogen hebben bescherming nodig tegen de zon. Ultraviolet (UV) straling is onderdeel van het lichtspectrum van de zon dat de aarde bereikt.

Uit studies is gebleken dat deze straling één van de redenen is waarom ons zicht achteruit gaat als we ouder worden (Macula Degeneratie). Blootstelling aan de zon kan ook leiden tot ernstige oogaandoeningen zoals Staar (Cataract). Eén op de vijf gevallen van cataract wordt veroorzaakt door de zon. Veel van deze gevallen kunnen dus voorkomen worden met een goede UV-bescherming.

Hoe kunt u uw ogen beschermen tegen de zon? Volg de onderstaande tips om uw ogen te beschermen tegen de zon en zodoende uw ogen en zicht zo lang mogelijk in goede conditie te houden.

Koop uw zonnebrillen met verstand
U kunt veel geld neertellen voor een nieuwe zonnebril, maar dit wil niet zeggen dat deze bril uw ogen ook goed beschermd tegen de zon. Zonnebrillen met de indicatie UV400 bieden de beste bescherming omdat deze zelfs de geringste UV-straling nog tegen houden. Grote glazen en een montuur dat om het gezicht sluit, bieden de beste bescherming.

Draag UV-absorberende contactlenzen
Zelfs de beste kwaliteit zonnebril laat nog straling door langs de randen van het montuur. Contactlenzen met UV-absorberende filters zitten direct op het hoornvlies van het oog en geven extra bescherming. Om echt goed beschermd te zijn dient u de lenzen te dragen in combinatie met een zonnebril met montuur dat op uw gezicht aansluit en een hoed met brede randen. Alle ACUVUE® contactlenzen zijn voorzien van UV-absorberende filters in de lens om uw ogen te beschermen tegen de schadelijke straling van de zon.

Draag een hoed
Een hoed met brede randen biedt extra bescherming voor uw ogen. Daarnaast worden uw gezicht en de borststreek beschermd tegen schadelijke straling en verbranding door de zon.

Let op weerkaatsing
Zand, water en sneeuw weerkaatsen de straling van de zon en zorgen dus voor extra blootstelling aan zonlicht. Denk eraan uw ogen goed te beschermen als u op het strand ligt, gaat skiën, op of om het water bent, of ergens op grote hoogte bent.

Het uur van de dag
De kracht van de zon is het grootst vanaf 10:00 tot 14:00 uur. Echter, uit studies is gebleken dat uw ogen juist het meeste gevaar lopen op beschadiging halverwege de morgen en later in de middag. Het is dus beter om uw ogen gewoon de gehele dag te beschermen tegen de zon, ongeacht het uur.

Ongeacht de weersomstandigheden
Vaak beschermen we onze ogen tegen de zon alleen op zonnige dagen, maar ook op een bewolkte dag kunnen UV-stralen uw ogen beschadigen. Bescherm uw ogen dus altijd tegen blootstelling aan UV-straling.

Eet groente en fruit
Bladgroenten en fruit zijn rijk aan antioxidanten, vitamine A, C en E. Met name antioxidanten als Luteïne en Zeaxanthine hebben een positief effect op de gezondheid van uw ogen. Gele paprika, mango en bladgroenten zijn rijk aan Luteïne. Broccoli, mais, sinaasappelen en eieren zijn een goede bron van Zeaxanthine.

Informatie over staar en andere oogziektes

Tips voor gezonde ogen