Beste Wandelvrienden,

De herfst is in aantocht! Voor ons als wandelaars een van de mooiste periodes van het jaar!
Wat gaan we doen in de maand september:

 

 

 

 

 

Uitwerking:
De wandelvakantie
naar Westendorf is zeer geslaagd: mooie weer, prachtige natuur, mooie wandelingen, leuke groep en een goed hotel!

Dagwandeling:
Theo Nieskens heeft ons uitgenodigd om zijn nieuwe home in Berg aan de Maas te komen bezichtigen! We hebben een mooie Maaswandeling uitgezet vanuit het veerpontje bij Berg aan de Maas en eindigen bij Theo en Marco met koffie en vlaai!

Vertrek:                    10:00 u vanaf de parkeerplaats van het Scoutinggebouw (carpooling, € 1,- p.p.)

Start wandeling:       10:15 u vanaf het veerpontje bij Berg a/d Maas, Berger Maasstraat

Afstand:                   10,9 km of 5,5 km
De wandeltocht van 5,5 km begint bij het veerpontje in Grevenbicht, Oude Veerstraat, Grevenbicht! Deze groep is om 11:00 u bij het pontje en sluit dan aan bij de 1e groep!

Info Wandeling:
We starten bij het veerpont en wandelen via een mooie weg langs de Maas naar Grevenbicht. Daar steken we met het voet- en fietsveer over (10 rittenkaart kost € 5,-) en wandelen vervolgens naar het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd.

Natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd (Dilsen-Stokkem) was ooit een grindwinningsgebied. Nu is het een van de vele natuurgebieden die zowel langs Belgische als langs Nederlandse zijde van de Grensmaas worden/zijn ingericht. Zo ontstaat tegelijkertijd een groot grensoverschrijdend ‘rivierpark Maasvallei’ van meer dan 2500 hectare, wordt er aan grindwinning gedaan én krijgt de rivier meer ruimte. Hierdoor wordt de kans op overstromingen beperkt.

Oog in oog met de natuur.
In natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd zorgen de Konikpaarden en Galloway runderen jaarrond voor het beheer. Zij zorgen dat er een mozaïekstructuur ontstaat met open plekken, bloemenrijke ruigtes en bosjes. Sinds kort helpt ook de bever een tandje mee. Door dat ‘vreetwerk’ en de aanvoer van kalkrijk grind en zaden uit het zuiden, vind je in Negenoord-Kerkeweerd bloemen en planten terug die je elders in Limburg (behalve de Maasgebieden) bijna niet terugvindt. Van dat bloemenparadijs profiteren op hun beurt weer een heleboel vlinders en bijen zoals de zeldzame knautiabij en de kleine parelmoervlinder.

Uitkijktoren Negenoord
Sinds kort heeft dit uniek wandelgebied een uitkijktoren erbij. De toren werd gebouwd in het midden van het gebied, op een terp, op het hoogste punt. De leemtoren staat centraal in het wandelgebied en biedt de bezoeker een prachtig uitzicht over Rivierpark Maasvallei. Er werden enkel natuurlijke materialen gebruikt zoals: klei, zand en Maasgrind, allemaal in een juiste verhouding! Vervolgens gaan we via het veerpont bij Berg a/d Maas naar het nieuwe adres van Theo en Marco, Holsberg 71, 6129 KM Urmond voor een bezichtiging en een lekker bakje koffie/thee met vlaai!

Lange Afstandswandeling:             zaterdag 29 september zie HIER

Met Wandelgroeten,

Lex van den Eerenbeemt