Calamiteitenplan WSC Sittard – Geleen

Ons wandelcentrum beschikt over 4 gediplomeerde wandeltrainers en ca. 20 wandelbegeleiders. Regelmatig vinden bijscholingen plaats o.a. hartreanimatie. Grote “ongelukken” zijn tot nu toe nooit gebeurd, gelukkig maar. Als er eens iets gebeurde werd praktisch en vooral met gezond verstand gehandeld. Denk aan een valpartij met wat schaafwonden.

Maar als er nu eens echt iets gebeurt, hoe ga je dan te werk ?
Met andere woorden: hoe te handelen bij een calamiteit?

De behoefte aan een calamiteitenplan is ontstaan naar aanleiding van een gebeurtenis tijdens een wekelijkse wandeltraining van ca. 5 km. Een van de wandelaars gleed uit en brak een enkel. Er werd gebeld met 112, de ambulance kwam maar kon de ongelukkige wandelaar niet bereiken want het wandelpad was niet berekend op een zware ambulancewagen. De noodzakelijke brancard had het ambulancepersoneel daarom maar te voet meegenomen. Het vervoer naar de ambulancewagen zou dan met de rijdende brancard over een smal, hobbelig wandelpad moeten gaan plaats vinden. Een van de broeders schakelde de brandweer in en vroeg nadrukkelijk om een lichte for-wheel-drive auto. Communicatieprobleem: er kwam een zware brandweerauto! Uiteindelijk werd de gewonde per rijdende brancard vervoerd over dat smalle en hobbelige pad naar de ambulancewagen. Er is dus nogal wat tijd verloren gegaan. Gelukkig was dit geen levensbedreigende situatie !

De werkgroep “Calamiteitenplan” werd opgericht, is aan de slag gegaan en heeft zijn werk voorlopig afgerond. Het is nu de beurt aan onze wandeltrainers, wandelbegeleiders en deelnemers om de producten van de werkgroep goed te bestuderen en evt. toe te passen, mocht dat noodzakelijk zijn!

Als er nog op- of aanmerkingen zijn, zouden wij deze graag ontvangen en zullen we die, indien relevant, bij een volgende versie verwerken. Begin september zullen we met alle wandeltrainers en wandelbegeleiders een avond organiseren om de problematiek rond wandelcalamiteiten met elkaar te bespreken. Ook ligt er een verzoek bij het regiobestuur van de KWBN om in het najaar voor wandeltrainers en wandelbegeleiders een opfriscursus reanimatie en wandelletsels te organiseren.

In onze kast in het scoutinggebouw liggen inmiddels 2 tasjes en een  koffer met EHBO-materialen, die gebruikt kunnen worden voor onze wandeltrainingen en wandeltochten!

Als bijlagen tref je aan:

  1. Calamiteitenplan: Graag goed lezen (bestuderen)
  2. PARQ vragenlijst: Nieuwe leden moeten voortaan deze lijst invullen; Lees deze eens door. Als je vragen hebt, willen wij deze graag met je bespreken!
  3. Calamiteitenkaart Duits en Frans: Duitse en Franse terminologie voor als we in het buitenland zijn!

Calamiteitenplan Wandelsportcentrum Sittard

160628 PARQ vragenlijst

Calamiteitenkaart_Duits_Frans